• Víťazný pohár v malom futbale pre Nevädzku

          • V rámci Stredoškolskej ligy SZMF sa na Adlerke stretlo v dvoch kategóriách 42 chlapčenských tímov, aby až do štvrtka 18.04.2024 bojovali o to, ktorá stredná škola v Bratislave bude tá najlepšia v malom futbale. Nevädzkárski chalani sa po odohratí základných skupín dostali do 16 najlepších tímov a v play-off zápasoch porazili každého súpera! Za najlepšieho brankára bol vyhlásený Dominik Kočan z II. A.
            Celkové poradie:
            ⚽ 1. Obchodná akadémia Nevädzová 
            ⚽ 2. Obchodná akadémia Dudova
            ⚽ 3. Evanjelické bilingválne lýceum

            Súpiska OA Nevädzová: Dominik Kočan, Luke Julius Flannery, Benjamín Salaj (II. A), Branislav Treplan (I. B), Samuel Penziviater, Erik Harach (III. A) a Samuel Plunár (III. B)

          • Deň narcisov 2024

          • Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka zbierke Deň narcisov, ktorá konala i prostredníctvom našich druhákov vo štvrtok 18. apríla. Pripnutím kvietku narcisu mohol darca vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť. Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom nájdete na www.dennarcisov.sk 💛. 

          • Kurz na ochranu života a zdravia

          • Už tradične sa počas praktických maturít venujeme aj našim tretiakom na trojdňovom kurze, počas ktorého sa študenti naučia prežiť v prírode, orientovať sa v teréne či podať prvú pomoc pri úraze či inom ochorení.
            Hoci v prvý deň nás počasie vytrápilo, tie ďalšie dva nám to bohato vynahradili. A opekané špekáčiky? Tie prežili všetci...

          • Dejepisná výstava o holokauste 2024

          • V stredu 10.4.2024 sme vyslali druhákov v rámci dejepisu do priestorov Ministerstva kultúry, kde Ústav pamäti národa v spolupráci s Európskou sieťou Pamäť a solidarita pripravil výstavu ,,Medzi životom a smrťou. Príbehy záchrany počas holokaustu“.
            Zaujímavo komentovaná výstava sa venovala téme holokaustu prostredníctvom príbehov preživších a hrdinov, ktorí pomáhali prenasledovaným osobám počas 2. svetovej vojny. Inštalácia prezentuje osudy ľudí z dvanástich európskych krajín.

          • Vizitky cvičných firiem 2024

          • Druhácke cvičné firmy si dovoľujú predstaviť verejnosti vizitky, s ktorými súťažia na 11. školskom veľtrhu podnikateľských zručností dňa 16. mája 2024. Firiem je spolu 24 a prehľad ich log, katalógov a odkazov na e-shopy a instagramové účty nájdete aj na tejto stránke Školský veľtrh.

          • Organizácia vyučovania počas praktických maturít

          • V termíne 10. - 12.apríla 2024 bude vyučovanie upravené nasledovne:
            👉  do pavilónu D je zákaz vstupu pre všetkých žiakov okrem maturantov
            👉  žiaci III. ročníka majú Kurz na ochranu života a zdravia: 
                   streda - 9.00 h na Kolibe, parkovisko pri reštaurácii Batoni (konečná 44)
                   štvrtok - 9.00 h Rača, parkovisko Potočná (konečná 52)  na Kolibe (konečná 44)
                   piatok - telocvičňa OA, podľa tried - III. A (8.00 h), III. B (9.30 h), III.C (11.00 h)
            👉  I. a II. ročník má upravený rozvrh podľa suplovania
            👉obedy v jedálni - prváci môžu ísť už o 11.20 h, štvrtáci sú odhlásení automaticky, tretiaci sú odhlásení len v stredu a štvrtok

          • Social Innovation Relay - postup do TOP20

          • Social Innovation Relay (SIR) je unikátna medzinárodná súťaž realizovaná v sieti JA Europe s podporou NN Group, ktorá je zameraná na tvorbu podnikateľského konceptu riešiaceho sociálne problémy v spoločnosti.
            Tohto roku sme sa do nej prvý raz zapojili pod vedením Ing. Zuzany Ščevíkovej v rámci predmetu ekonomické projekty. 
            V prvom kole si tímy stredoškolákov zaregistrovali prvotný nápad a z nich bolo vybratých dvadsať najlepších z celého Slovenska. Tešíme sa, že nevädzkárska trojka z III. C v zložení Klaudia Hajduková, Matias Repiský a Viviana Vresilovičová, ktorí si vybrali meno Inovatívni vizionári, sú medzi nimi. Teraz ich čaká rozvinutie svojho nápadu v tzv. Business Canvas Modeli a koncom apríla sa dozvieme, či sa im podarilo postúpiť do TOP 10 a prezentovať nápad pred publikom  vnárodnom finále. Držme im palce.

          • Postup do finále v SOČ 2024

          • Z krajskej prehliadky Stredoškolskej odbornej činnosti, ktorá sa konala 27. marca 2024, postúpili do celoštátneho kola tri zo šiestich nami nominovaných prác:
            Karin Andelová, Karolína Šperglová - 1. miesto (Problematika voľného času)
            Viviana Vresilovičová, Klaudia Hajduková 2. miesto (Cestovný ruch)
            Sofia Magerková, Magdaléna Plošická - 2. miesto v odbore (Ekonomika a riadenie)
                                                                                        🔷🔷🔷
            Okrem toho sa na 3. mieste umiestnili aj Laura Simonová v odbore Cestovný ruch, hotelierstvo a gastronómiaStanislava Pullmanová s Patríciou Belanecovou v odbore Tvorba učebných pomôcok, didaktické technológie. Dievčatám srdečne blahoželáme a držíme palce na celoslovenskej prehliadke SOČ v Nitre koncom apríla.

          • Tretí majstrovský titul Tomáša Greguša

          • Tretí majstrovský titul za sebou v odpise textu na PC získal maturant Tomáš Greguš zo IV. A v celoštátnom kole súťaže, ktorú organizuje Štátny inštitút odborného vzdelávania. Zlato získal za svoj výkon 490,8 úderov/min. 
            Jeho spolužiak Matúš Ušiak skončil na rovnako výbornom desiatom mieste v SR s počtom úderov 348,4 za minútu. Obom chlapcom ďakujeme za krásne výsledky počas celého štúdia na Nevädzke a dúfame, že ich budú nasledovať aj ich mladší kolegovia.

          • Postup do finále olympiády Mladý účtovník 2024

          • Do 1. kola odbornej olympiády Mladý účtovník mohla každá škola nominovať troch súťažiacich. Z nich postúpilo do celoštátneho finále tridsať najlepších a najrýchlejších a my máme radosť, že sú medzi nimi dvaja naši maturanti - z 10. priečky Tomáš Greguš (IV. A) a z 15. miesta Jakub Klus (IV. B).
            Obaja sú už vďaka tomu automaticky prijatí na bratislavskú Ekonomickú univerzitu a Fakultu riadenia a infomatiky na Žilinskej univerzite. V online súboji o najlepšieho slovenského účtovníka sa stretnú so svojimi súpermi a súperkami už 16. apríla 2024.

          • Cena župana pre Katarínu Tomaschekovú

          • Priestory Primaciálneho paláca sa v utorok 26. 3. 2024 niesli v duchu oceňovania dvadsiatich výnimočných pedagógov a pedagogičiek Bratislavskej župy. Sme pyšní na to, že k nim tento rok patrila aj naša kolegyňa Mgr. Katarína Tomascheková, ktorá u nás od od roku 1995 vyučuje telesnú výchovu a geografiu. 
            Katke srdečne blahoželáme a želáme jej ešte veľa síl pri napĺňaní svojho poslania v tomto nesporne náročnom povolaní.

            „Veľmi si vážim náročnú a výnimočnú prácu tisícov pedagógov, ktorí dennodenne odovzdávajú kus seba pri vzdelávaní, výchove a formovaní našich detí. Záleží nám na každom jednom. Atraktivita učiteľského povolania v našom kraji je dlhodobo nízka, čo spôsobujú do veľkej miery náklady na život. V priemerne sú o 35 % vyššie v porovnaní s inými regiónmi. Preto v rámci našich možností robíme kroky, ktoré celkovo zlepšujú materiálno-technické vybavenie škôl, ale aj situáciu učiteľov. Rovnako zatraktívňujeme toto povolania, či už príspevkami na zvyšovanie kvalifikácie učiteľov, budovaním nových nájomných bytov pre zamestnancov stredných škôl alebo systémom benefitov pre pedagógov,“ povedal predseda BSK Juraj Droba. 

            Učiteľov na ocenenie nominovali samotné školy. Každá škola mohla nominovať svojho zamestnanca, kolegu, ktorého si váži a oceňuje jeho prácu. Tento rok prišlo 48 nominácií zo 44 škôl a školských zariadení. Výberová komisia nakoniec vybrala dvadsať z nich.

            Zdroj fotografií: BSK

          • Medzinárodný veľtrh CF Praha 2024

          • Na 29. medzinárodnom veľtrhu cvičných firiem v Prahe, ktorý sa konal  v dňoch 20.-22. 03. 2024, sa zúčastnila aj naša cvičná firma MANOS, ktorá v konkurencii 68 spoločností z 9 krajín Európy rozhodne zahviezdila. Tretiaci získali ocenenia v štyroch kategóriách, čím sa stali druhou najlepšou firmou celého podujatia. Spolu s ich vyučujúcou Ing. Lenkou Hruškovou sa MANOSáci tešia z:
            🔺   1.miesta za najlepší reklamný videospot
            🔺   1.miesta za najlepší leták
            🔺   2.miesta za 90 sekúnd vo výťahu
            🔺   3.miesta za najlepší katalóg

            MANOSákom srdečne blahoželáme ku krásnemu výsledku.
            Nevädzka je na vás hrdá 💙💙💙.

          • Venujte nám 2% na skvalitnenie výuky

          • Milí rodičia,
            zákon Vám umožňuje darovať neziskovej organizácii 2 % zo zaplatenej dane z príjmov. Takou je aj tá naše občianske združenie Priatelia Obchodnej akadémie na Nevädzovej 3 v Bratislave - IČO 30 807 344.
            Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Pre nás to však znamená, že nám veríte a podporujete našu snahu pracovať v prospech Vašich detí. Finančné prostriedky sme v minulosti využili napríklad pri obnovení počítačového vybavenia v učebniach informatiky a administratívy, na skvalitnenie výuky i pracovného prostredia v triedach. Vždy pri tom myslíme na našich žiakov, učiteľov a nepedagogických zamestnancov.

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to - všetko nájdete v odkaze nižšie.

          • Global Money Week 2024

          • "Chráň svoje peniaze, zabezpeč si budúcnosť" - to je motto medzinárodného týždňa peňazí, do ktorého sme sa zapojili v týždni od 18.-22. marca 2024 niekoľkými akciami. Okrem účasti štyroch žiačok na Konferencii TA3 k téme investovania do nehnuteľností to bola aj prezentácia záverečného výstupu ekonomického programu DoFin, na ktorom v tomto školskom roku pracovali dvaja študenti. V kategórii Financial Literacy spracovávala tému Investovanie Silvia Gašparová (III. B) a projekt o finančných trhoch predviedol pred spolužiakmi Richard Černák (II. A).
            Na hodinách bankovníctva si mali tretiaci možnosť zahrať vedomostnú ekonomickú hru Business Master - je to interaktívna hra, ktorá žiakov preverí nielen v oblasti finančnej teórie, ale otestuje aj ich schopnosti v investovaní fiktívneho majetku.

            V spolupráci s OZ Mladý podnikavec absolvovali v piatok 22.3.2024 všetci druháci workshop Emócie v marketingu s následnou diskusiou na tému „ Ako ma ovplyvňujú emócie pri finančných rozhodnutiach“.

            Štvrtou aktivitou boli Ekonomické projekty žiakov. Formou rovesníckeho učenia v nej tretiačky prezentovali nasledujúce projekty (počas školského roka ich spracovávali v rámci Stredoškolskej odbornej činnosti):

            • Sprievodca kúpou vysnívaného bývania – hypotéka alebo nájom?
            • Cesta za zlomok ceny – praktický manuál  ako cestovať lacno a kvalitne
            • Ako začať podnikať – praktický manuál pre začínajúcich podnikateľov

            Cieľom medzinárodnej kampane Global Money Week je, aby boli mladí ľudia od útleho veku finančne uvedomelí a naučili sa robiť správne finančné rozhodnutia. Do kampane sme sa zapojili vďaka spolupráci s NBS v projekte 5peňazí.

            💎💎💎

            "Žiačka Silvia Gašparová z III. C triedy a zároveň účastníčka programu DoFin mala 20. marca 2024 záverečný výstup pred 29 žiakmi Obchodnej akadémie Nevädzová v Bratislave. V rámci neho ukončila svoju kategóriu Financial Literacy. Jej samotným vypracovaným záverečný výstupom bola prezentácia na tému „Investovanie“, na konci ktorej mala pripravený aj opakovací vedomostný kvíz zrealizovaný cez platformu Kahoot. V rámci svojho výstupu odprezentovala a dovolím si tvrdiť, že žiakom aj dobre vysvetlila mnoho investičných pojmov, s ktorými ako sami žiaci povedali sa stretávajú, počúvajú a vidia v televízii, čítajú o nich na sociálnych sieťach, ale nerozumejú im. Vysvetlila im základné investičné pojmy, nástroje a stratégie. Rozvíjala s nimi diskusie a komunikovala s nimi aj o ich osobných skúsenostiach a o ich pohľade na investovanie. Pomocou digitálnej a výpočtovej techniky im umožnila aj pohľad na jej súkromný priebeh investovania a vysvetlila im na čo je investovanie dobré a prečo by s ním mali začať, ak dovŕšia stanovený vek, teda minimálne 18 rokov a niečo si usporia. S výsledkami konečného kvízu bola Silvia veľmi spokojná, pretože videla, že žiaci dávali pozor počas jej výkladu a následne v kvíze odpovedali skoro vždy správne. Vedomostný kvíz bol postavený
            na otázkach, nad ktorými bolo treba porozmýšľať, lebo pri niektorých otázkach boli veľmi podobné odpovede, ktoré žiakov mohli zmiasť. Aj napriek veľkému stresu, ktorý žiačka mala, svoj výstup a najmä diskusiu so žiakmi a iniciatíva z jej strany, nadviazať kontakt s jej publikom bola enormná, tak si dovolím tvrdiť, že svoju záverečnú úlohu splnila skvelo. Tento jej samotný záverečný výstup je dôkazom jej ustavičnej, dlhodobej práce na svojom osobnom rozvoji, pravidelných zápiskoch v Online účastníckej knižke a taktiež výsledkom mojich usmernení a nejedného nakopnutia, aby sa nevzdala a skúsila pokračovať ďalej.

            💎💎💎

            V piatok 22. marca 2023 na hodine ekonomiky odprezentoval Richard Černák svojim 30 spolužiakom projekt o finančných trhoch. Rovesníkom vysvetlil ako fungujú burzy, aké sú najznámejšie a najstaršie burzy na svete a spomenul aj elektronickú burzu NASDAQ. Ďalej sa im čo  najpraktickejšie snažil vysvetliť, ako fungujú akcie a kto je Warren Buffett. Taktiež im načrtol základné poznatky o dlhopisoch a ako ich využívajú centrálne banky na ovládanie peňazí v obehu. Vysvetlil im aj ako fungujú kryptomeny, ako funguje Blockchain, čo je to ťaženie kryptomien, čo je to Bitcoin a Ethereum, čo sú to NFT fondy a prečo je momentálne Solana populárna. Následne im opísal problematiku komodít, aké druhy komodít existujú, ukázal im ich príklady a kedy sa dá s nimi obchodovať. Na záver jeho výstupu im ešte vysvetlil ako funguje forex, čo sú to menové páry, aký je najlikvidnejší pár a čo je to OTC market. Taktiež si tu dovolím tvrdiť, že za takýmto výstupom a nazhromaždením informácií sú hodiny práce, ako načítanie článkov, kníh, pozretí videí, ktoré vyústili do pravidelných zápiskov v ORB a niekedy, keď Richard si pozabudol zápisok vytvoriť alebo mal týždne, keď mal veľa iných školských povinností, tak mal mňa – svoju vedúcu ako sa vraví vo svojich pätách, ktorá som ho tlačila ďalej vpred a snažila sa ho opätovne nakopnúť v plnení jeho cieľov.

            💎💎💎

            Žiaci si na hodine bankovníctva mali možnosť zahrať vedomostnú ekonomickú hru, takzvaného Business Master. Princíp hry je v podstate rovnaký ako klasické monopoly. Ide o to, že žiak sa po hracom poli posúva na základe správne zodpovedanej ekonomickej otázky a následne má právo rozhodnúť sa, či si danú nehnuteľnosť, na ktorú sa postavil aj kúpi. Ak si žiak kúpi nehnuteľnosť, okamžite sa stáva je vlastníkom a následne, ak sa niektorý z jeho spoluhráčov postavia na nehnuteľnosť v hracom poli, ktorú práve vlastní, tak mu musia zaplatiť nájomné. Je to naozaj veľmi interaktívna hra, kde sa žiaci stále majú možnosť viac a viac vzdelávať v ekonomických pojmoch a tak si zvyšovať aj svoju finančnú gramotnosť."

            Ing. Mária Bartková, mentorka programu DoFin

          • Konferencia TA3 o nehnuteľnostiach 2024

          • V utorok 19.03.2024 sa štvorica dievčat z III. C zúčastnila spolu so svojou vyučujúcou Ing. Zuzanou Ščevíkovou konferencie TA3 s názvom Investičné príležitosti do nehnuteľností. Akcia bola súčasťou medzinárodnej iniciatívy Global Money Week s názvom Týždeň financovania a investovania na Nevädzke.
            Na jednom pódiu sa v hoteli Gate One stretlo vyše dvadsať odborníkov, ktorí viedli odborné diskusie a prednášky na témy ako nové trendy vo výstavbe, cenový vývoj realít na trhu či realitní makléri a umelá inteligencia. Naše účastníčky sa tak mohli vzdelať v oblasti, ktorá nie je bežnou súčasťou osnov a neskôr odovzdajú svoje poznatky svojim rovesníkom.

          • Virtuálne voľby u maturantov 2024

          • Vďaka neziskovej organizácii SEEDS a s podporou Engaging Central Europe&Co si mohli naši štvrtáci počas marca na vlastnej koži vyskúšať proces demokratických volieb. Založili si fiktívnu stranu a vo volebnej kampani museli čeliť otázkam investigatívnych novinárov. Skutočný televízny štáb miestnej TVR pri tom pochopiteľne nesmel chýbať.

    • Nevädzkárska fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje
    • Kontakty

             Zriaďovateľ strednej školy

        • Meno školy
        • Obchodná akadémia, Nevädzová 3, Bratislava
        • Email na správcu obsahu
        • Ing. Adriana Jurášková, juraskova@oanba.sk
        • Telefón
        • 02/43 41 11 58 (sekretariát riaditeľky)
        • Adresa školy
        • Nevädzová 3
          820 07 Bratislava
          Slovakia
        • Úradné hodiny
        • Školský rok:
          07.30 h - 08.00 h
          11.20 h - 11.50 h
          Počas prázdnin:
          8.00 h - 12.00 h
        • Riaditeľka školy
        • Ing. Jana Orthová
          j.orthova@oanba.sk
          02/43 41 11 58
          prijímacie konanie
        • Zástupkyňa riaditeľky
        • Mgr. Darina Chobotová
          chobotova@oanba.sk
          02/43 41 09 22
          akcie školy, všeobecno-vzdelávacie predmety
        • Zástupkyňa riaditeľky
        • Ing. Adriana Jurášková
          juraskova@oanba.sk
          02/43 41 09 22
          maturitné skúšky, odborné predmety, web
        • Zborovňa, kabinety učiteľov
        • 02/43 42 01 16 (vrátnica)
        • Ekonomický úsek - vedúca
        • Slavomíra Krištofčáková
          ekonom.usek@oanba.sk
          02/43 41 11 59
        • Školská jedáleň
        • Elena Nižnanská
          veduca.sj@oanba.sk
          02/43 29 41 41
        • IČO
        • 17 327 652
        • DIČ
        • 2020868564
        • Výchovná poradkyňa
        • Mgr. Katarína Novotová
          vychovnyporadca@oanba.sk
        • Školská psychologička
        • Mgr. Marianna Rajecová
          psycholog@oanba.sk